Rode Schouw 54 - tel 0164 - 685095 -

Dry Needling

Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

Wat kunt u verwachten?

De getrainde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

De behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen d.m.v. dry needling. Via gericht prikken met en naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan ook uit naar andere spieren en ook langs de wervelkolom.

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn. Daarna krijgt u eventueel oefeningen mee voor thuis om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te handhaven.

Het verschil tussen dry needling en accupunctuur

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt meestal 1 naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld.

Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij dry needling richten we ons op de spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op energie reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen in de spier zelf.

Onze Specialisaties:

× Hoe kan ik je helpen?